Sunday, December 10, 2017

Hello December 2017!


Source: Google Image


Hello December!

Fuhh! It has been a while since my last blog post. Do you guys miss me? Hehe...

I hope everyone is doing well so far. Well, we are going towards the end of year 2017. Just a few weeks left before we move to the new year, 2018. I believe everyone is looking forward for a better year next year. Same goes to me here. Hehe...

I hope I am able to continue writing in this blog. I still need to finish my write up about my Brunei trip. Thanks to me lovely readers and followers who personally email me and asked me about my trip. I really hope some information given could help you guys to plan your trip well. Hee...

In shaaAllah, I wish try to at least finish writing about my Brunei trip before end of December. So that I can start again next year, writing about new journeys and experiences. Please pray for me guys :)

2017 is going to left us soon. I hope the world will be a better place for everyone. Lets pray for our Muslim friends in Palestine who are now facing with so much struggles and challenges. I hope Allah will give them courage to stay strong. 

Till then, stay tuned for more update from me. I will try to write more and more and more for you guys.


Love, 




Thursday, January 12, 2017

Solo Trip: Discover Brunei #2


Ulu Temburong National Park, Brunei Darussalam


Hi everyone! Cik Nurul is back and today I would continue this first-solo trip of mine :)

If you miss out to read the first part of this trip, please read it from the beginning. Only then, you will be able to follow my trip 'online' Hehe...

Here you go, the link to the first part of my Discover Brunei -->> Solo Trip: Discover Brunei #1

As I mentioned in my previous entry, my first plan for Day 02 was to do a city tour, but I changed it a night before as the only available tour to this one and only National Park in Brunei is on Saturday. I guess, I made the right choice. Why do I say so? Hehe...

I will let you guys know why do I say that I made the right choice of going for the Ulu Temburong tour instead of city tour in my next entry. Hehe...

So... lets begin the adventure!!! :)


DAY 02

My first breakfast at MyTown Eating House :)

Sunday, January 08, 2017

Solo Trip: Discover Brunei #1


Source: Brunei Tourism

Holla 2017! It has been a while since the last update on my trip. Well, I was suppose to share this first experience of my solo trip few months ago. Yet I was too busy, and not able to even write a draft. Hehe.. I am sorry for that. Hehe...

Since I haven't do any trip yet for this new year as I am planning for a special trip this year, so I will share this experience of mine first. 

Why so sudden I write this entry in English? Hehe... No specific reason, I guess. It just to make it 'international' entry. Hehe.. No la, just to allow readers from all over the world to easily read my experience here.

I hope you guys don't mind if I mix English and Malay in my entry :)

Well, lets start sharing my first ever international-solo trip. Though Brunei is not my first country I ever visited, yet Brunei is so special to me because I choose this country to as my first solo trip. I guess I am so lucky to be able to step foot in this calm & harmony country. 

I actually planned for this trip since early 2016, and I already booked return ticket for this trip for end of April 2016. Due to my leave has not been approved, so I have to postpone it until September 2016. So, officially this trip has been done in September 2016. Yeay! Finally I managed to make dream become reality. Alhamdulillah :)

Tuesday, January 03, 2017

HAPPY NEW YEAR 2017!!!


Google Image


Sayonara 2016!
Welcome 2017!

Selamat Tahun Baru 2017!!!
Happy New Year 2017!!!

Alhamdulillah, dah masuk hari ke-3 kita di tahun 2017 ni. Sesi persekolahan pun dah bermula seperti biasa. Ibu bapa yang buat pertama kalinya menghantar anak-anak kecil ke sekolah pasti teruja, risau, gembira dan pelbagai rasa lagi. CN masih single mingle di saat entri ini di siarkan. Hehe... Maka, CN tak pasti macam mana suasana hari pertama sekolah anak-anak kecil zaman milenia ni. Hee.. Apa-apa pun, CN doakan adik-adik (dah selayaknya bergelar anak-anak) enjoy your school day, make lot of friends, jangan belajar bukan-bukan pula dekat sekolah tu. Hehe...

Bila masuk tahun baru, ceritanya pasti berkisar tentang resolusi tahun baru. Apa resolusi tahun baru anda? Masih azam yang sama? Atau mungkin telah di-upgrade? Atau mungkin bertukar azam? Apapun resolusi tahun baru anda, CN di sini mendoakan agar segala azam anda, goal, mission atau apa saja yang seangkatan dengannya berjaya dicapai, berjaya dilaksanakan dengan sebaik-baiknya.

Awal tahun baru kita dikejutkan dengan kejadian percikan bunga api yang mencederakan pengunjung yang bersemangat untuk menyambut tahun baru. Moga-moga kejadian yang sama tidak berulang lagi. Seharusnya apa yang berlaku menjadi pengajaran dan peringatan buat semua.

CN takda azam tahun baru ke? Hehe... Ehh, of course ada. Apa azam tahun baru CN tu?

Terlalu banyakkk. Hehe... Cuma untuk tahun ini, ada beberapa misi besar dan penting untuk CN laksanakan. Moga impian dan harapan menjadi nyata. Aaminn.. You all doakan CN yer :)

CN! Mana dia update trip last year? Bila nak update ni? Hehe...

Maafkan CN you all, bukan tak nak update. Kekangan masa menjadi penghalang untuk CN update trip CN last year. In shaaAllah, you all doakan CN diberi kelapangan masa untuk share dengan you all trip CN yang tak seberapa last year tu yer. Hehe...

Stay tuned untuk update entri terbaru CN yer.


Love,


Friday, July 15, 2016

Cik Nurul, Aidilfitri & Dia. Ehh...





Cahaya Ramadhan berlalu pergi,
Menyambut tibanya Aidilfitri,
Ampun & maaf segala peri,
Semoga ingatan kekal di hati.

Masih tak terlambat rasanya Cik Nurul nak ucapkan SELAMAT AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN buat semua followers, readers tersayang. Walaupun dah 10 Syawal, tapi kita masih dalam bulan Syawal, masih meraikan Aidilfitri dan masih banyak juga jemputan rumah terbuka menanti kedatangan you all, kan? Hehe...

Apa khabar agaknya raya you all? Meriah? Biasa-biasa? Atau ada yang luar biasa? Hehe... Walau macam mana sekalipun sambutan Aidilfitri you all, CN harap you all menyambutnya dalam suasana penuh warna-warni, meriah dan penuh rasa syukur. 

Raya CN pula macam mana? Hmm... Since this year is my first time celebrate Eid without ayah, makanya sambutan Syawal CN hanya biasa-biasa saja. Tiada apa yang istimewa tentang Aidilfitri CN tahun ini. 

Ehh, CN kenapa tajuk entri macam ada something je tu? Ehh, perasan je you all kan. Hehe...

Tiada apalah you all. Tajuk entri kena special dan catchy sikit. Hehe... Baru ada yang tertarik nak membaca, kan? :)

Di kesempatan Aidilfitri ini, CN menyusun 10 jari mohon ampun dan maaf andai tulisan dan perkongsian CN di Travelog Cik Nurul ni kurang membantu you all atau ada banyak kurang lebihnya di sana sini (pastinya banyak kurang CN. hee...). Andai ada khilaf, terguris hati dan rasa, CN harap you all maafkan kesilapan CN yer.

Buat you all yang sudi nak terima kad raya special daripada CN, jangan lupa emelkan alamat anda kepada CN yer. In shaa Allah, CN akan poskan ke alamat yang diberi. 



Salam Aidilfitri,